Azië Backpacktrip: Week 1 Bali

  • Post comments:2 Comments

Alweer vijf dagen geleden vloog ik van Amsterdam via Singapore naar Bali voor mijn twee maanden durende backpacktrip in Zuidoost-Azië. Yes sir, the adventure has begun! Na twee weken hier op het nu helaas regenachtige Bali vlieg ik naar Bangkok voor 2,5 week rondreizen door Thailand, waarna Mike op 7 maart naar Kuala Lumpur komt en we samen doorvliegen naar Australië waar zijn zus en haar vriend momenteel wonen. Vijf dagen bij hen en daarna nog twee weken samen door Maleisië trekken. En dat allemaal in acht weken.

Een strakke planning met veel te doen en inmiddels heb ik de eerste paar dagen erop zitten. Hoe gaat het tot nu toe op Bali?

Processed with VSCO with f2 preset

Dag 1
Daar sta ik dan, woensdagochtend 3 februari, op Schiphol met mijn backpack (half leeg en slechts 11 kilo, voel je niks van). Helaas geen upgrade maar economy class is bij Singapore Airlines ook geen straf. Een heuse menukaart krijgen we, wat veelbelovend lijkt maar uiteindelijk gewoon een standaard tray met de standaard etenswaren is. Hoewel de gestoomde vis met groenten en rijst en het ontbijt (scrambled egg met groenten en kipworstjes) wel een stuk smakelijker zijn dan ik gewend ben. En er is een cornetto als dessert. En cocktails, chips en candy bars de hele vlucht. Ik kijk de films Steve Jobs en Burnt (Bradley Cooper yay!), twee afleveringen van Modern Family en The Big Bang Theory, lees een half boek en slaap slechts een half uurtje. Maar die 12,5 uur naar Singapore vliegen voorbij (pun intended).

Dag 2
Inmiddels zijn we al op dag twee beland want ik land om 6 uur ‘s morgens lokale tijd op Singapore. Een vliegveld met een heuse Butterfly Garden, talloze high end winkels als Prada en Gucci en heel veel Aziatisch eten (en een Hard Rock Cafe). Twee uur later heb ik hier nul euro uitgegeven aan al dat vertier en zit ik in een Garuda vliegtuig naar Bali. Hier krijg ik voor de tweede keer ontbijt, kijk ik Crazy Stupid Love maar kan het einde niet eens zien want we zijn er al. Warme kleding uit, jurkje aan want jezus wat is het hier vochtig warm. Mannetje met mijn naam op zijn bordje rijdt me in anderhalf uur naar Ubud onder het genot van zijn favorietemuziekgenre: softrock zoals hij het noemt. Terwijl Hotel California uit de speakers schalt, neem ik alles in me op: de honderden scooters die overal tussendoor zoeven, het lak hebben aan strepen op de weg of weghelften, de talloze eetkraampjes langs de weg, de tempels,de geuren.

IMG_0182

In Ubud, in het binnenland van Bali temidden van heel veel groen en heuvels vol rijstvelden, zet ik mijn backpack in een locker bij mijn hostel om meteen een stel andere Nederlanders te ontmoeten voor lunch. Lang leve de Facebookgroep ‘Azie Backpackers’ die ons al weken geleden aan elkaar had gekoppeld. Mijn eerste nasi goreng en fruit juice zijn een feit; er zullen er nog velen volgen. Na de lunch ga ik op ontdekkingstocht door Ubud. Op een marktje wil iedere verkoper meteen een deal sluiten zodra ik ook maar kijk naar zijn stal en uiteindelijk laat ik me overhalen door een meisje die me geduldig drie  broeken en vier jurkjes laat passen. Hoe kan ik hier nou weggaan zonder iets te kopen? Mijn wandeling vervolgt zich en duurt uiteindelijk zo’n twee uur. Ik ben al 24 uur wakker en kom een massagesalon tegen. Een half uur durende rugmassage voor 3 euro? Yes please. Halverwege val ik in slaap en eenmaal terug in het hostel maak ik dat dutje nog even af.

‘s Avonds ben ik weer zo fris als een hoentje dus staat er een Balinese dansvoorstelling op het programma. Prachtige kostuums, sierlijke en verhalende dansen en slechts acht mensen in het publiek. Zonde! Na de voorstelling klinkt er buiten ergens heerlijke bluesmuziek… Ik ga op het geluid af en beland in een bar/restaurant waar een band staat te spelen. Er volgt gewokte tonijn met rijst, gesprekken met een ouder Engels echtpaar, een Brits meisje en een stel Australiërs en op verzoek speelt de band Hotel California en Still Got the Blues. Wat een eerste dag. Maar om 23.00u gaat bij mij het licht uit. Na 35 uur op te zijn mag ik best naar bed toch?

Processed with VSCO with g3 preset

Dag 3
Het hele slapen in een stapelbed in een hostel is nog even wennen. Mijn bovenste bed vergt serieus klimwerk om in te komen en ‘s nachts moet ik plassen maar wil ik niemand wakker maken. Dus hou ik het op. Om 6 uur ben ik klaar wakker, om half 9 voelt het alsof ik nog uren kan slapen. Al met al valt de jetlag mee dus ik sta gewoon om 9 uur op. Ontbijten doe ik met het Nederlandse meisje van gisteren en een Belgisch meisje. Samen wandelen we door het Monkey Forest waar een aap mijn tas probeert open te maken en er nog honderden van zijn vriendjes lopen, zitten, spelen en ruzie maken. 6531 foto’s van apen verder sluiten we een deal met een taxichauffeur die ons naar de rijstvelden van Tegalalang brengt. Wat een prachtig gezicht! We klimmen, klauteren en wandelen hier een uurtje rond en ontdekken dat onze conditie in Nederland is achter gebleven. 265 treden omhoog en we kunnen zo aan de beademing.

IMG_0307

Gelukkig staat onze chauffeur alweer klaar met zijn verkoelende airco in de auto om ons naar de Tegenungan waterval te brengen. Weer een steile trap met treden van 50cm; reizen is één grote workout. De waterval is volgens mijn gezelschap één van de mooiere, en zij hebben er al aardig wat gezien. Wat een geluk. Nadat we weer hijgend boven staan, vindt onze chauffeur het leuk om nog even te stoppen bij een koffieplantage. Tuurlijk! Hartstikke leuk om te zien maar na een kwartier zitten we weer in de auto. Terug in Ubud eten we wat en drinken we een Bintang Radler (jaja!) om de dag af te sluiten met een heeeeeerlijke beker frozen yoghurt. Die net zo duur was als mijn hoofdgerecht maar wat maakt het uit?

Processed with VSCO with f2 preset

Dag 4

Mijn wekker die om 6.10u staat heb ik niet nodig. Weer om 6 uur klaar wakker. Om half 7 sta ik met backpack en al klaar, want om 7 uur vertrekt de shuttle naar Amed. Een rustig plaatsje aan de oostkust van Bali waar later vandaag de boot vanaf Gili Trawangan aankomt. Belangrijker is dat deze boot Tess en Kieran naar Amed brengt! Al rond 10 uur check ik in bij ons guest house en chill ik in de hangmat tot ik Tess’ stem hoor… Daar staat ze dan, 4 maanden sinds ik haar voor het laatst zag. Ik vlieg haar en haar backpack om de nek. God that feels good. De rest van de dag doen we niet heel veel, beetje eten en wandelen. Amed is niet zo groot en zeker niet zo toeristisch als Ubud. Het strand is zwart vanwege de vulkanen in de buurt en het zijn geen ligstranden. Er wordt bij ons op de veranda vooral veel gekletst want dat is alweer even geleden. We slapen in een heerlijke kamer met eigen badkamer en airco, voor dezelfde prijs als een hostel. Het leven in Amed is een stuk goedkoper dan in Ubud; eten en drinken kost hier zelfs de helft van wat het in Ubud doet.

Processed with VSCO with f2 preset

Dag 5
Jeetje dag 5 alweer? De tijd vliegt, hoewel het aan de andere kant voelt alsof ik heel lang weg ben. Vandaag ontdek ik de wondere onderwaterwereld! Amed is namelijk vooral bekend om zijn uitstekende duik- en snorkelplekken. We hoeven niet eens een gids of tour te boeken. Met de snorkelgear in de hand lopen we naar de baai 15 minuten verderop waar we zo de zee in lopen en direct omgeven worden door kleurrijke visjes, prachtig koraal, zeesterren, gezonken tempels en zelfs -helaas- een aal. Sinds the Little Mermaid vind ik die toch een beetje eng. De eerste helft van ons snorkelavontuur roep ik nog vrolijk Hi Fishies (maar dan wat onverstaanbaarder, zo’n snorkel in je mond praat wat lastig hoewel ik dat af en toe vergeet) maar sinds de aal ben ik toch wat meer op mijn hoede. Desalniettemin kijk ik mijn ogen uit en neem me voor dit de rest van mijn reis vaker te doen, mét onderwatercamera! Na anderhalf uur in het water begint het keihard te onweren dus vinden we het tijd voor lunch.

Helaas is het regenseizoen op Bali en hebben we hier nog weinig zon gezien. In Amed is het iedere ochtend zonnig maar vanaf 12 uur trekt het dicht en begint het te regenen. Zo ook vandaag. Morgen vertrekken we dus richting het zuiden, waar het als het goed is beter weer wordt later deze week. En zo niet, dan vermaken we ons ook wel!

 

This Post Has 2 Comments

  1. linda

    Afschuwelijk vervelend allemaal…kus dan maar;-p X

Leave a Reply