De 10 mooiste plekken in de Verenigde Staten

  • Post comments:0 Comments

Sommige mensen denken bij de VS alleen aan fastfood, massa, commercie en obesitas. Maar dat zijn meestal mensen die er nog nooit zijn geweest. Want als je ooit in de Verenigde Staten was, dan weet je dat het een prachtig land is met zóveel mooie en bizar diverse natuur. Ik heb het geluk dat mijn ouders Amerika-gek zijn, en mij en m’n broertje dus al op jonge leeftijd meenamen naar het beloofde land. Inmiddels ben ik er tien keer geweest, maar daarvan was ik vijf keer in New York (gevalletje verliefd op de stad) dus er valt nog héél veel te ontdekken. Toch ben ik al op heel wat mooie plekken in heel wat National Parks geweest.
Dit zijn de 10 mooiste plekken in de Verenigde Staten waar ik geweest ben (en ja, alle foto’s heb ik zelf gemaakt!)
yosemite
Yosemite National Park
Op ongeveer 3,5 uur rijden van San Francisco ligt het Yosemite National Park. Een prachtig groen gebied op de flanken van het Sierra Nevada-gebergte. De valleien zijn uitgesleten door schuivend gletsjerijs, met groene dalen tussen granieten rotswanden als resultaat. Dit gebied is perfect voor allerlei outdoor-activiteiten als hiken, vissen, kamperen, fietsen en klimmen. Er zijn een aantal campings in het park en dit is dan ook een zeer populaire bestemming voor mensen die met een camper rondtrekken. Ook niet te missen is Mariposa Grove waar je kunt wandelen tussen gigantische Sequoia-bomen. Zulke grote bomen heb je werkelijk nog nooit gezien.
monument valley
 
Monument Valley
Als je een rondreis maakt door het westen van de Verenigde Staten, mag je Monument Valley niet overslaan. Al toen ik een jaar of 7 was, vond ik dit gebied fascinerend dankzij de video van Bassie en Adriaan Op reis door Amerika. Bassie zingt dan in Monument Valley een heel zielig liedje over de Navajo-indiaan Geronimo (weet je nog?!).
Monument Valley ligt in het Navajo Indianenreservaat, wat bijvoorbeeld betekent dat er in de restaurants en hotels in de omgeving geen alcohol geschonken wordt. Maar dat terzijde. De schoonheid en grootsheid van dit gebied is niet op beeld vast te leggen. Pas als je tussen de enorme rotsformaties staat, besef je hoe nietig je bent en hoe ver je kunt kijken.
yellowstone
Yellowstone
Het gigantische Yellowstone National Park beslaat bijna 9000 vierkante kilometer in het noorden van de VS, waar de staten Wyoming, Montana en Idaho samenkomen. Het park staat bekend om zijn 500 geisers en wildlife. Tijdens ons bezoek in 2012 moesten we regelmatig langzaam rijden of stoppen omdat er een eland met enorm gewei, een kudde bizons of herten op de weg stond.
Het hele hete, zwavelrijke water en de geisers zorgen voor een ongebruikelijk en bijzonder landschap. Overal zie je ‘rook’ hangen zoals op de foto hierboven. Verspreid door het park liggen grotere en kleinere geisers die regelmatig uitbarsten. De uitbarsting van de grootste geisers is een heuse publiekstrekker. Het bezoekerscentrum weet precies wanneer de geiser water gaat spuiten, en tegen die tijd staat het rond de geiser (op gepaste afstand) dan ook helemaal vol. Trek wel een paar dagen uit voor Yellowstone want het is gigantisch, en dan ben je ook niet voor niets dat hele eind naar het noorden gereden.
gooseneck
Goosenecks State Park
Goosenecks State Park ligt vlakbij Monument Valley in de staat Utah. Het is een klein park maar wel met een heel bijzonder uitzicht. Op deze plek heeft de sterk meanderende San Juan-rivier gezorgd voor rotsformaties die iets weg hebben van – inderdaad- ganzennekken. Een heel bijzonder gezicht! Geen park waar je je reis omheen moet plannen, maar als je toch in de buurt bent wel heel tof om even langs te gaan!
antelope canyon
Antelope Canyon
Antelope Canyon is ten onrechte nog redelijk onbekend. Ik bedoel, kijk naar die foto dan! Hoe tof is dat?! Antelope Canyon is een ‘slot canyon’: een richel tussen twee rotsplateaus, uitgesleten door water en modder. Het bestaat uit een noord- en een zuidcanyon, en ligt vlakbij de plaats Page in Arizona. Deze foto heb ik gemaakt (met mijn oude Samsung Galaxy S3 notabene) in de zuidcanyon, waar je met een jeep door het woestijnzand heen gehobbeld wordt. De rijke kleuren en structuur van het gesteente worden op een bijzondere manier belicht door het zonlicht dat door de kier aan de bovenkant komt. Als je er aan de andere kant weer uitkomt, heb je waarschijnlijk zo’n 500 foto’s gemaakt.
colorado
Indian Summer
Officieel is het een Indian Summer als er na de eerste nachtvorst in de herfst een warme luchtstroom komt waardoor het tijdelijk weer even warmer dan 20 graden is. Maar zelfs als het niet écht een Indian Summer is, zijn de herfstkleuren in grote delen van Amerika fantastisch. Deze foto heb ik half oktober gemaakt in de staat Colorado. We maakten een rit van Durango in het zuidwesten van Colorado naar Denver, dwars door allerlei National Forests en zagen onderweg alleen maar dit soort prachtige kleuren. De rit duurde dan ook een aantal uren langer dan we hadden gepland, aangezien we iedere vijf kilometer stopten om foto’s te maken. Maar niet alleen in Colorado vind je zulke uitzichten in oktober, eigenlijk kom je ze overal tegen in gebieden waar het zomers groen is.
grand teton
Grand Teton
Net onder Yellowstone ligt Grand Teton, een heel ander en een stuk kleiner maar ook prachtig park. Geen geisers en ‘rook’ boven de grond, maar wel hoge bergen, heldere meren en ook wildlife. Fijne plek om te gaan hiken of gewoon lekker rond te rijden. Als je dan toch helemaal naar het noorden bent gekomen voor Yellowstone, is Grand Teton zeker ook een bezoek waard.
grand staircase escalenteGrand Staircase-Escalante National Monument
In Nederland is het niet in te denken dat een stuk land van ruim 750.000 hectare als nationaal monument bestempeld wordt, maar in Amerika kan het. Het stuk land van Grand Staircase-Escalante ligt in Utah en bestaat uit zeer diverse landschappen. In sommige delen zijn de rotsen hoekig en vuurrood, terwijl een stuk verderop het gesteente witgeel is en kilometers voor je uit glooit. Het ligt centraal tussen Zion National Park (een van de grote parken in dit gebied waar ik helaas nog niet geweest ben), Monument Valley, Capitol Reef en de Grand Canyon dus grote kans dat je er doorheen rijdt wanneer je dit gebied bezoekt. Het zijn landschappen als deze die lange autoritten in Amerika totaal níet saai maken. Je kijkt de hele tijd je ogen uit, verwondert je om alles wat je ziet. Lekker regelmatig de auto aan de kant zitten, een stukje gaan lopen en genieten maar.
bryce canyon
Bryce Canyon
Overschaduwd door de populariteit van de Grand Canyon, is de Bryce Canyon minder bekend. Onterecht, want veel mensen die hier geweest zijn, vinden het hier zelfs mooier dan de Grand Canyon. Dat kan mijn moeder beamen, die is verliefd op dit gebied. Ik geloof dat ze er inmiddels vier keer geweest is.
De rotsformaties zijn ontstaan door erosie  vanuit wat vroeger een plateau en een canyon waren. Het gesteente hier heeft verschillende kleuren, die veranderen door de manier waarop de zon erop schijnt. Soms is het vuurrood, soms zachtoranje en in de winter ligt er sneeuw! Deze foto heb ik gemaakt tijdens een hike die we maakten naar beneden, waardoor je niet goed ziet hoe wijds het is. Maar google op ‘Bryce Canyon‘ en je krijgt een goede indruk!
woodstock
Bethel Woods
Okay, deze is eigenlijk een grapje want de reden dat ik dit zo’n mooie plek vind heeft meer met mij en de geschiedenis te maken dan met de natuur. Het veld waarop ik hierboven sta, is namelijk dé plek waar in 1969 Woodstock plaatsvond. Je weet wel, dat legendarische driedaagse festival dat door bijna een half miljoen mensen werd bezocht en waar onder andere The Band, Crosby Stills Nash & Young, Joe Cocker, Grateful Dead, Jimi Hendrix, Janis Joplin en nog véél meer grootheden optraden. Mannnnn wat had ik daar graag bij geweest!
Tegenwoordig staat er een museum (rechts bovenaan op de foto) en een memorial steen op de plek vanwaar deze foto gemaakt is. Daar zit ook iedere dag een man, Duke Devlin (ik heb hem op Facebook ha-ha), met een lange, witte baard die in 1969 vrijwilliger was op het festival. Hij is de hippie die nooit meer naar huis is gegaan, en nu dus als een soort levend relikwie iedere dag op het veld zit met het gastenboek. Prachtige verhalen vertelt hij! Ten tijde van Woodstock was dit land eigendom van een boer, inmiddels is het een officieel festivalterrein. Bethel Woods Center for the Arts ligt op zo’n tweeënhalf uur rijden van New York, dus toen ik in NY studeerde ben ik hier twee keer geweest. Voor muziekliefhebbers en moderne hippies is dit toch wel een soort van bedevaartsoord! En de rit erheen is ook niet vervelend, het is heerlijk groen en heuvelachtig in de omgeving.
 
 
 

Leave a Reply