USA day 4: Monument Valley, Goosenecks, Mesa Verde

  • Post comments:3 Comments

Gisteravond kwamen we in het donker aan in het kleine plaatsje Kayenta in Arizona. En in het donker kon ik me geen voorstelling maken van hoe de omgeving eruit zag. Nou, dat zag ik dus toen we vanmorgen buiten kwamen. Op een half uurtje rijden van Monument Valley was het daar al prachtig; rode rotsen, kliffen, zand, heuvelachtig.

Maar alles wat ik tot dan toe gezien had viel in het niets bij Monument Valley. Altijd als ik hier foto’s van zag, hoorde ik Bassie en Adriaan zingen. Als klein kind kende ik de hele Amerika-serie van die twee uit mijn hoofd, en nu was ik er zelf. In deze enorme vallei die dus Monument Valley heet, staan gigantische Mesas (heel grote platteaus) en Buttes (de kleinere maar nog steeds enorme rotsen) en alles is rood. Vanaf het Visitor Center heb je het beroemde uitzicht op de drie bekendste Buttes. Maar veel leuker is het om met de auto door de vallei te rijden. Dus kroop ik achter het stuur van onze SUV met four wheel drive, en daalde af de vallei in over een zand/rotsweg met kuilen en gaten. Alleen het rijden al is leuk! Onderweg op verschillende plaatsen gestopt en geprobeerd de schoonheid en immensheid vast te leggen op camera. Toch kan geen enkele foto weergeven hoe immens het in het echt is. Echt bizar hoe groot en weids het hier is. Monument Valley is trouwens geen National Park, want het is Indianengebied. Op een aantal plekken in de vallei wonen ze, die wegen zijn afgesloten voor publiek. Kun je je voorstellen hoe het is om zo’n gebied te wonen?!

Het was al tegen de middag toen we Monument Valley verlieten, dus tijd om lunch te gaan zoeken. We besloten dit in Bluff te doen, een klein en pittoresk plaatsje te midden van de mooiste parken in Utah. Maar op weg naar Bluff kwamen we zo goed als langs Goosenecks State Park, dus toch ook daar maar even gestopt. Hier vind je hele diepe Canyons, die uitgesneden zijn door een rivier. Door de manier waarop die meandert, zijn de Canyons uitgesneden in de vorm van Goosenecks…
Hierna gingen we dan echt op weg naar Bluff. Toen mijn ouders een paar jaar geleden toevallig in dit plaatsje terecht kwamen omdat ze op zoek waren naar een slaapplaats, werden ze er een beetje verliefd op. Sindsdien sturen ze iedereen uit onze omgeving hierheen en iedereen is altijd laaiend enthousiast. De charme van dit plaatsje zit hem in de eenvoud en de locatie. Het is echt middenin het prachtige gebied waar o.a. Monument Valley, Goosenecks, Natural Bridges en Valley of the Gods zich bevinden. Bluff is een lintdorp (zoals we dat vroeger bij Aardsrijkskunde noemden). Langs de weg liggen links en rechts een aantal hotels/motels, een enkel café en restaurant en een soort cowboyranch. We lunchten bij het Twin Rocks Cafe, dat direct onder de Twin Rocks (zie foto) is gebouwd. Mijn moeder staat binnenkort in de Telegraaf (reiskatern) waarin ze dan vertelt over verborgen schatten van dit gebied; Bluff onder andere. De mensen van het café vonden het super leuk dat hun dorpje straks in zo’n grote Nederlandse krant staat. En als we het ze e-mailen gaan ze het inlijsten… Is dat niet leuk? :)

Met een goedgevulde maag gingen we op weg naar de vierde staat van deze trip. We begonnen in Nevada, zagen de afgelopen dagen Arizona en Utah en reden nu naar Mesa Verde in Colorado. Moeders al helemaal blij dat ze nu in dezelfde staat is als haar zoon, ook al zien we die pas morgen. Mesa Verde bestaat ook uit hele grote en hoge (zo’n 2900m) platteaus, met canyons daartussen. Het verschil tussen de Mesas hier en de Mesas in Utah, is dat deze wel begroeit zijn en daardoor een stuk groener. Ook in dit gebied woonden vroeger Indianen en zij bouwden hun huizen in uitkepingen aan de zijkant van de Mesa. Overal waar je kijkt zie je nog de ruïnes hiervan. Heel bijzonder, en heel knap want we vragen ons nog steeds af hoe die Indianen dan bij hun huis kwamen…
En nu zitten we in Durango, een echte cowboystad! Main Avenue in het oude centrum van Durango heeft een boel leuke restaurantjes en vooral Saloons. Op straat zitten oude mannetjes viool te spelen en het gros van de mannen loopt met hoeden op en boots aan. We moesten zelfs vol in de remmen voor een paar hertjes die ineens overstaken… midden in de stad. We hebben gegeten bij een heel leuk typische cowboyachtige bar, waar de lokale jeugd zich aan het voorbereiden was op een flinke avond stappen. Serieus alle jongens hadden een vieze pornosnor, een pet op, een te wijde broek en t-shirt aan….Aparte types, maar het zal wel hip zijn hier in Colorado ;-)
Morgen even een flink aantal kilometers rijden om ’s avonds eindelijk in Denver aan te komen en Maarten weer te zien na ruim vier maanden.

This Post Has 3 Comments

  1. Sabine

    Wauw wat mooi daar! Ik zal onthouden dat ik naar Bluff moet als ik daar ooit in de buurt ben.

  2. Nina

    Wauw. Het is echt mijn grootste droom om een roadtrip door Amerika te maken.. Geniet ervan!!

  3. Maarten

    Ah het Twin-Rocks cafe, daar hebben Ashley en ik ontbeten 4 weken geleden;) Zaten toen naast 5 mannen uit Amsterdan die een tour door Amerika aan het maken waren op de motor.

Leave a Reply